Οι Καλύβες
Το γραφικό χωριό Καλύβες βρίσκεται σε απόσταση 17 χιλιομέτρων Ανατολικά των Χανίων. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι κυριολεκτικά κτισμένο πάνω στη θάλασσα και έχει 1.289 μονίμους κατοίκους. Οι Καλύβες ανήκουν στο νομαρχιακό διαμέρισμα των Χανίων και συγκεκριμένα στην επαρχία του Αποκόρωνα. Νότια του χωριού βρίσκονται τα φημισμένα Λευκά Όρη με υψόμετρο 2.452 μ.
Πιστεύεται ότι οι Καλύβες οφείλουν το όνομά τους στους Άραβες που εισέβαλαν στην περιοχή το 828μ.Χ. και έφτιαξαν "καλύβες" για να μείνουν σε μια θέση αποκαλούμενη Σαρακινός. Σήμερα εξακολουθεί να χρησιμοποιείτε από τους ντόπιους η ονομασία «Σαρακηνές» όπου υπάρχουν αναρίθμητοι ελαιώνες. Ακόμα, οι χωρικοί υποστηρίζουν ότι το όνομα βγήκε από τους ποιμένες και τους αγρότες που έχτιζαν καλύβες ενώ πρόσεχαν τα κτήματά τους.
Οι Καλύβες είναι ένα όμορφο χωριό με τα παλιά πέτρινα σπίτια να μπλέκουν με τις πιο πρόσφατες κατασκευές και να σχηματίζουν δυο ξεχωριστές γειτονιές με χαρακτηριστικό νησιώτικο χρώμα. Στη πλατεία του χωριού θα δείτε τον παραδοσιακό νερόμυλο που κατασκευάστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, ένας από τους παλαιότερους της περιοχής. Ο ποταμός Ξυδάς που διασχίζει το χωριό, σε συνδυασμό με τον ποταμό Κοιλιάρη (στα δυτικά), προσφαίρουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα και ένα δροσιστικό κλίμα, το οποίο αποτρέπει τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Ίσως, το πιο σπουδαίο πλεονέκτημα από όλα να είναι το μοναδικό δροσερό κλίμα το καλοκαίρι, ο ήπιος χειμώνας και οι πολλές μέρες με ηλιοφάνεια, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι άνεμοι εδώ είναι ασθενείς, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Κρήτης. Η εξαιρετική και σπάνιας ομορφιάς θέα όπου μπορεί κάποιος να δει στα δεξιά του τα χιονισμένα Λευκά Όρη και στα αριστερά του το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας, θα εξαγιάσουν τις αισθήσεις σας.
Τριγύρω περιοχές που μπορείτε να επισκεφτείτε:
- Στο Στύλο, οι επισκέπτες μπορούν να δουν θολωτούς τάφους που χρονολογούνται από την Μινωική περίοδο (1000 π.Χ.).
- Στο Στερνάκι, μην χάσετε τις αρκετές βυζαντινές εκκλησίες της Παναγίας Μοναστήρα ή Ζερβιώτισσα που χρονολογούνται από τον 11ο ή 12ο αιώνα μ.Χ., καθώς και τη μικρή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, κοντά στην πλατεία του Στύλου που χτίστηκε τον 12ο αιώνα μ.Χ.
- Ανεβαίνοντας στο Σαμωνά στα Κύλιντρα, όπου υπήρχε μια μυκηναϊκή ακρόπολη, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την ύπαρξη του μινωικού οικισμού που εγκαταλείφθηκε κατά τη διάρκεια της μετάμινωϊκής περιόδου μεταξύ 1.100 και 1.000 π.Χ.
- Τα Αρχαία Απτέρα, ένα κρυφό μαργαριτάρι με πλούσια ιστορία και μύθους, ήταν κάποτε μία από τις πιο σημαντικές πόλεις-κράτη σε ολόκληρη την Κρήτη και ήταν πραγματικά εντελώς αυτόνομα γύρω από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα π.Χ, καθώς επίσης έκοβαν δικό τους νόμισμα.